De horeca heeft de afgelopen maanden een flinke knauw gekregen nadat ze hun deuren moesten sluiten. Veel horecagelegenheden hebben afhaalmogelijkheden gecreëerd, waardoor ze toch nog wat inkomsten konden genereren, maar ook veel horeca ondernemers hebben hun faillissement aan moeten vragen. Iets wat uitermate vervelend is uiteraard. Gelukkig mochten de terrassen onder voorwaarden vanaf 1 juni weer open.
Dit najaar kunnen we hopelijk weer lekker dineren met familie, vrienden of collega’s in een van de vele mooie restaurants die Nederland rijk is. Wellicht willen sommige horeca eigenaren hun interieur ook wel weer een boost geven, juist om meer klanten te trekken of omdat het interieur wel een echte update kan gebruiken. Een andere indeling van een ruimte kan zomaar opeens voor heel veel extra ruimte (dus ook meer ruimte voor klandizie) zorgen, zo ook in een horeca gelegenheid. Gebruik van andere kleuren of materialen kunnen een compleet andere sfeer genereren. Hieronder deel ik graag wat afbeeldingen van een aantal interieurs van horecagelegenheden die mij persoonlijk erg aanspreken.

Brasserie Occo in The Dylan - Amsterdam (bron:vanduijnenhoreca)

The Streetfood Club in Utrecht (bron: Elle.com)

Restaurant - Mr. Sammi Bistro Bar - Roermond (bron: dehorecafabriek.nl)
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een restaurant, coffee bar of lunchroom:
· De looproute moet fijn zijn. Medewerkers moeten zich met gemak overal tussendoor kunnen manoeuvreren. Helemaal als ze een stukje moeten lopen van de keuken naar de desbetreffende tafel.
· Gasten moeten niet te dicht op elkaar zitten, maar er moet wel genoeg ruimte zijn om alle tafels kwijt te kunnen.
· Plaatsing van keuken, kassa en toilet. Het moet goed te vinden zijn, maar niet per se “in your face”. Tenzij je er juist een eyecatcher van wil maken uiteraard. Maar dat is een keuze.
Dan zijn zaken als comfortabele stoelen en banken ook nog belangrijk. En niets zo vervelend als op de tocht zitten als je aan het eten bent.
En dan natuurlijk de stijl. Ga je voor strak, kleurrijk, modern, industrieel, Scandinavisch, bohemian, botanisch, noem maar op. In een horeca gelegenheid kun je soms net even wat gekker doen, omdat het een totaalbeleving is voor gasten waar ze maximaal een aantal uur vertoeven.
Ook de keuze voor strak gestukte muren of juist behang en tegels, het maakt allemaal deel uit van de sfeer die je uit wil stralen met je onderneming. Niet geheel onbelangrijk dus. Het eten moet goed zijn, maar interieur helpt ook mee om klanten naar binnen te trekken. Dus juist nu het interieur een boost geven, als dit financieel mogelijk is uiteraard, kan best nog weleens een hele goede investering zijn…